Der er stor forskel på hvordan vi angriber store og små problemer. De små problemer tænker vi typisk ikke så meget over: det er ikke noget der haster, og vi er rimeligt sikre på, at vi kan finde en løsning. Den første løsning vi kommer i tanke om er typisk god nok, så vi kan hurtigt tage handling og komme videre. De store problemer er dog typisk mere komplicerede, og der er ofte mere på spil. Det betyder at vi tager problemstillingen seriøst, og tænker os nøje om, for vi tager handling. Resultatet er vigtigt for os, og derfor bruger vi den tid og energi der er nødvendigt for, at tage den rette beslutning.

Der er dog nogle problemer der er store, eller vigtige, at der kommer en undtagelse til denne regel. Når vi føler os virkeligt pressede, så fristes vi ofte til at reagere hurtigt og uden nok omtanke. Problemstillingen vægter ganske enkelt så meget på vores hjerne, at vi ikke kan holde det ud, og derfor bare vil have problemet ud af verden. Vi er altså desperate efter en løsning, og er villige til at prøve det første vi kommer i tanke om. Det er sjældent en særligt god løsning vi finder, når vi angriber det på den måde, men det sker desværre ofte.

De største problemer vi mennesker har er ofte knyttede til de dyreste ting i vores liv. Din bolig er sandsynligvis den dyreste ting du ejer, og det betyder at bolig-problemer ofte er dem, der vægter tungest. Hvis der et problem med din bolig, så er det vigtigt, at du håndterer det ordentligt. Men lige præcis fordi det er så vigtigt kan du let befinde dig i en situation, hvor du fristes til at tage handling, før du har tænkt tingene ordentligt igennem. Det kan ikke anbefales.

Jeg ser alt for ofte personer med bolig-problemer der kaster sig ud i at sælge deres bolig, fordi det virker som en let løsning. Uanset hvad der er i vejen: vandskader, for meget plads, for høje udgifter eller lignende, så virker et salg som en nem løsning. Det er dog en stor beslutning at sælge sin bolig, og det er ikke noget man bør gøre, uden virkeligt at tænke sig om.

Derfor anbefaler jeg altid, at man køber sig noget tid og noget mere information, før man kaster sig ud i decideret at sælge boligen. Jeg ville eksempelvis kontakte en byggesagkyndig der kan lave energimærke til andelsbolig. På den måde får jeg gennemgået min bolig af en professionel, og får et overblik over energiforbruget i boligen. Det giver mig en masse ny information jeg kan bruge til at træffe beslutninger på baggrund af. Energirapporten der bliver udfærdiget vil eksempelvis fortælle mig hvordan jeg kan sænke boligens energiforbrug. Hvis det problem jeg forsøgte at løse igennem et salg havde at gøre med for store udgifter, så kan en forbedring af energiforbruget let ske at være en bedre løsning end det er at sælge boligen. Selv hvis jeg holder fast i at ville sælge, så kan en energirapport være et godt skridt imod at øge boligens salgspris.