Jeg tror, de fleste af os danskere har været i enten Paris, London eller Berlin. Storbyferier er dejlige, fordi de tilbyder et afbræk fra arbejdsugen. Disse steder er der rige muligheder for at være kulturel og se flotte museer og udstillinger. Du kan også komme i et hav af forskellige butikker, så du kan få stillet dine shopping cravings. Derudover tilbyder byerne også mulighed for lange gåture i flotte omgivelser, om det så er Hyde Park i London eller Großer Tiergarten i Berlin.

Selvom disse byer kan være rigtig fine at besøge flere gange, kan det dog også være fedt at opdage nye steder. Herunder vil jeg prøve at give tre bud på byer, som alternativ til de traditionelle destinationer for storbyferie.

 

Lyon, Frankrig

I det østlige Paris, tæt på Genève og den schweiziske grænse, ligger Lyon. Byen er hjem for 500.000 franskmænd og byder på mange forskellige og spændende oplevelser.

Først og fremmest har byen et fremragende kulinarisk udbud. Hvis man skal have god mad i Frankrig, så skal man ikke til Paris, så skal man til Lyon. Chez Mounier er en favorit blandt mange i byen. Restauranten tilbyder traditionelle lyonesiske retter, som eksempelvis quenelles og saucisson.

Et andet must i Lyon er at se Basilique Notre-Dame de Fourvière. En smuk basilisk fra det sene 1800-tal, som giver en fantastisk udsigt over byen, hvis man går op i toppen. Derudover burde man også se La Croix-Rousse, et flot område med en fortid i silkeindsutrien. Området er placeret på en 254 meter høj bakke og har sit navn efter et rødligt kors, som blev opført i 1500-tallet.

Derudover byder Lyon på det gamle bykvarter og den zoologiske have, som man også burde se. Man kan desuden tage ind og se fodbold på det forholdsvis nye Parc Olympique Lyonnais ? en fed sportsoplevelse.

 

Beograd, Serbien

Beograd er desværre en by, som ikke mange danskere tager til. Den har dog utrolig meget at byde på ? både kulturelt og kulinarisk.

I byen finder du blandt andet Nikola Tesla Museet, hvor du har mulighed for at deltage i selve udstillingen. Museet har nemlig masser af interaktive dele, så du ikke falder i søvn over bare at kigge på udstillede genstande. Museum of Yugoslavia er også værd at give et besøg. Her finder du alt fra malerier til billeder og historiske dokumenter fra den kaotiske tid i Jugoslavien.

På den kulinariske side, kan jeg klart anbefale Homa, som tilbyder en fusionering af smagsoplevelser fra mange forskellige kulturer. Derudover er Iris New Balkan Cuisine også en fantastisk oplevelse. Konceptet bygger på konstant at tilpasse sig tiden og de tilhørende behov, for på den måde at skabe nye oplevelser.

 

Aarhus, Danmark

Ja, det kan måske virke lidt overraskende at nævne Danmarks 2. største by her. Jeg føler dog, at byen er et godt alternativ, hvis pengepungen ikke tillader de store rejseudgifter. Derudover har Aarhus været i en rivende udvikling de seneste år. Det ses blandt andet med byens værtskab som Kulturhovedstad 2017.

Derudover er Aarhus hjem til et væld af kendte, danske virksomheder, blandt andet Minimum og Søstrene Grene. På den kulturelle side, har Aarhus rigtig meget at byde på som for eksempel Aros ? et kunstgalleri i verdensklasse. Shoppingmulighederne er også store, og latinerkvarteret tilbyder afslappende restauranter og cafeer, hvor man kan få et tiltrængt hvil i løbet af dagen.

Byen byder derudover på fire Michelin-restauranter: Frederikshøj, Gastromé, Substans og Domestic. Hvis det skal være lidt mere penge-venligt, så er restauranter som Langhoff & Juul og Restaurant MellemRum fantastiske muligheder. Derudover kan det anbefales at tage på speakeasy-baren Gedulgt og få en cocktail eller to ? vel at mærke, hvis du kan finde den.